aktiviteter

Nasjonal Turistvei Rondane

Tekst hentet fra naf.no

Se kart med utgangspunkt fra Spidsbergseter her

Med den karakteristiske fjelltoppen Muen som et markert inngangsskilt er det lite å si på de majestetiske omgivelsene der turistveien begynner, og fortsettelsen er ikke noe dårligere.

Turistveien starter på Venabygdsfjellet, fjellovergangen mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen. Her oppe, øverst på Venabygdsfjellet er det fjelltoppen Muen som dominerer utsikten. Den ser ut som en gigantisk høysåte og det er visstnok også det navnet betyr.Den tidligere fylkesgrensen mellom Oppland og Hedmark (nå Innlandet) går over toppen av Muen, som er 1424 meter høy. Tar du turen til topps, vil du oppdage at den byr på et mektig rundskue, både mot Rondane, Femundsmarka og de store fjellområdene vest for Gudbrandsdalen.

Ren idyll på sommerstid

En solblank vår- eller sommerdag er det en ren idyll å kjøre over de tre bare strekningene på Venabygdsfjellet og så komme ned i de frodige bjerkeliene mot Atndalen. Den møter du på Enden hvor FV219 går ned til tettstedet Atna i Østerdalen. Turistveien gjør her en avstikker ned til Sollia slik at turistene kan kikke nærmere på den vesle tjæremalte kirken der og den tradisjonsrike Solligården. Veien følger her den fiskerike innsjøen Setningen og elva Setninga som er en sideelv til Atna.
FV 27 fortsetter så etter hvert igjennom en av Norges vakreste fjelldaler, Atndalen, langs et smykke av en innsjø, Atnsjøen, før den går i mål i fjellbygda Folldal. Strekningen er ikke lang, men omgivelsene er førsteklasses. Langs veien ligger det også en rekke interessante stoppesteder for folk som er interessert i kultur og natur. Når turistveien går mellom fjellpartiene Rondane og Alvdal Vestfjell har dessuten de som er interessert i å gå tur svært mye å hente. De drøye syv milene turistvei kan derfor ta svært så lang tid å tilbakelegge.

Langs lange Atndalen

Mesteparten av turistveien går gjennom den langstrakte Atnedalen øst for Rondane. Det er både en viktig innfallsport til fjellområdet og et turmål med mange muligheter i seg selv. Dalen har fått sitt navn etter den 97 kilometer lange elven Atna som kommer fra Verkilsdalsvatn i Rondane og munner ut i Glomma ved tettstedet Atna. Den er blant Glommas største bielver i Østerdalen. Elven Atna med den flotte Atnsjøen danner et vassdrag som er kjent som et av Norges reneste.
Reiser du langs FV27 så møter du elven Atna ved Atnbrua hvor Atnbrua Vannbruksmuseum forteller om hvordan fossen der har drevet kvern og sag i 250-300 år, og tømmer er fløtet utfor fossen. Etter Vannbruksmuseet går Atna stort sett i et ganske stritt løp gjennom den trange, skogkledde Atndalen før den endelig kan hvile ut i oset der den møter Glomma. Atna er heldigvis varig vernet mot kraftutbygging. Ved Atnbrua har også Statens vegvesen ved Nasjonale turistveger bygget ny rasteplass og et informasjonsanlegg som det er vel verdt å få med seg før turen går videre nordover.

Naturinteresserte, enten de er padlere eller fiskere bør også få med seg den naturskjønne Atnsjøen. Kombinasjonen stor røye og et vakkert vannspeil med frodige bredder bør lokke begge grupper. Det var også på østbredden av innsjøen kunstmaleren Harald Sohlberg stod da han malte sitt berømte bilde «Vinternatt i fjellene» . Det var også gjennom Atndalen Aasmund Olavsson Vinje gikk da han ble inspirert til «No ser eg atter slike fjell og dalar …». Like nord for Atnasjø kafe er del laget en flott rasteplass med en utsiktsplattform der Harald Sohlberg sto og malte. Ved Straumbu, litt lenger nord er det anlagt et informasjonssenter for turistveien. Her finnes en liten kafé og en stor parkeringsplass. Mange parkerer da også her og tar seg en tur inn til Bjørnhollia turisthytte i Rondane. Derfra kan de blant annet gå rundt eller over Rondanes stortopper. Både Sohlbergplassen og Straumbu er en del av Statens vegvesens turistvegsatsing.
På østsiden av Atndalen ligger Alvdal Vestfjell. Det også et fjellområde som har mye å gi folk som vil på tur vinter eller sommer. Midt i området ligger den trivelige Breisjøseter turisthytte som blant annet er et utmerket utgangspunkt for dem som vi til topps på Store Sølnkletten. Det er en frittliggende fjelltopp som byr på et usedvanlig stort rundskue.

Flott fauna

Atndalen er nesten helt flat i det øverste partiet. Det gjør den til et flott turmål for padlere, men skaper også gode forhold for både mange fuglearter og fisk. Særlig gjelder dette der elva snirkler seg gjennom myrene noen kilometer nord for Atnsjøen. På myrene og i de mange delvis gjengrodde tjernene hekker både traner og en lang rekke andearter. I elvas dyp trives blant annet harr av bra størrelse. Atnsjømyrene er da også vernet Det er også Myldinggjelet på den andre siden av dalen. Det ble dannet under nedsmeltningen av innlandsisen i Atndalen. På grunn av at en bre stengte der Atnsjøen nå ligger tok smeltevannet denne retningen. Først da breen i Atnsjøen brøt opp, tok elva Atna dagens løp.
I Folldal slutter turistveien og du kan velge om du vil vestover til Hjerkinn og Dovre eller østover til Alvdal og Østerdalen.

 

Venabygdsfjellet – Folldal

hele året

opplev et godt bevart kulturlandskap langs Rondanemassivet

75 km lang

Sohlbergplassen

Sohlbergplassen
er en rasteplass med en buktende utsiktsplattform ut i løse luften, laget av betong. Herfra kan du se utsikten mot Rondane nesten slik den framstår på Harald Sohlbergs berømte bilde «Vinternatt i fjellene» fra 1914. Utsiktspunktet har fått flere utmerkelser for den særpregede arkitekturen

LA STÅ TOM

Atnsjøen

Den vakre fjellsjøen er kjent for sitt spesielle vinterfiske. Ostemasse slippes ned i hullene om kvelden, og fisken biter godt neste morgen, i hvert fall noen ganger.

 

Sohlbergplassen

er en rasteplass med en buktende utsiktsplattform ut i løse luften, laget av betong. Herfra kan du se utsikten mot Rondane nesten slik den framstår på Harald Sohlbergs berømte bilde «Vinternatt i fjellene» fra 1914. Utsiktspunktet har fått flere utmerkelser for den særpregede arkitekturen. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk.

Straumbu

er en rasteplass hvor Statens vegvesens turistvegprosjekt har anlagt varmestue med takterrasse, informasjon, kiosk, toaletter og langtidsparkering. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk. Straumbu har utsikt mot Rondslottet på 2183 m i vest og Rondanes andre stortopper og er viktigste startsted for fotturer i Rondane fra øst. Det er bare to timers gange til Bjørnhollia turisthytte. Like etter start passerer fotturistene en bauta over Peer Gynts møte med bøygen. Fiskebua til den historiske Peer Gynt sto ved Straumbu, hvor Hågå gård hadde fiskerett. Minnestein står på tuftene etter Gyntbua. Straumbu er også startpunkt for fjellturer i Alvdal vestfjell og til Breisjøseter turisthytte. Dit er det en fem timers fottur. Fra Straumbu er det god utsikt mot de store Atnasjømyrene som er hekkeområde for om lag 100 fuglearter. Myrene er med i nordisk verneplan for våtmarksområder.

Grimsdalen

og Dovre nås på avkjøring langs bomvei fra Fallet. Ved Fallet er det også opparbeidet to små parkeringsplasser for korte vandreturer til Gamle Grimsa bru og Fallfossen ved gården Fallet Nordre. Arkitekt: Lie Øyen arkitekter. Grimsdalen er en av landets fineste fjelldaler med utsikt mot vest og til Rondane. Veien passerer områder med skiferdrift og Tollefshaugen Setergrend. I Grimsdalen er det også gjort imponerende arkeologiske funn etter veidekultur blant annet et meget godt bevart massefangstanlegg for villrein med fangstgraver og ledegjerder. Gamle ferdselsstier er erstattet av T-merkede ruter til Rondane og Dovre fra Grimsdalshytta, DNT. Bilveien fortsetter over fjellet til Dovre.

folldal gruver

ligger like utenfor Folldal sentrum. Her har det vært bergverksdrift i perioden 1748–1993, altså nærmere 250 år. Kobberkis, svovelkis og sink har vært brutt ut fra fjellet. Nå er dette et nasjonalt teknisk kulturminne med over 70 hus og mange gjenstander tilknyttet gruvedriften. Museet har tilbud om togtur i gamlegruva, kulturstier, steinsenter, kafé, overnatting, kurs og konferansetilbud, Anlegget blir drevet av Stiftelsen Folldal Gruver. I museet er det også utstilling og informasjon om Nasjonalparkene i området. Anlegget er sommeråpent. Nedenfor gruveanlegget har Statens vegvesen/Nasjonale turistveger laget parkering, informasjons- og utsiktsplass, tegnet av arkitekt Inge Dahlman.