aktiviteter

Stisykling på fjellet

For et par år siden var det ikke mange som hadde tenkt på Venabygdsfjellet som en fin destinasjon for stisykling. Dette har forandret seg, blant annet etter en veldig fin artikkel i bladet Terrengsykkel fra oktober 2016, arrangementet Fjellmillom Stisykkelfest og besøk fra Stipatruljen med en flott video fra sommeren 2018. I august 2019 ble SykkelVIKU i Ringebu arrangert for første gangen og med reprise i 2020 er dette en stisykkelfestival som har kommet for å bli. Flere sykkelentusiaster finner veien til oss, og til dere sier vi hjertelig velkommen!

Det er stort sett stisykling det går i, men du kan også finne noen fine grusturer som hele familien kan ha glede av. I tillegg er det også fine muligheter for landeveissykling langs RV27 for den som ønsker asfalt under hjulene. Du må imidlertid regne med mange høydemeter både oppover og nedover, med spektakulær natur i alle retninger.

Venabygdsfjellet Vel har opparbeidet en runde som er fin å sykle for alle, trykk her for å se løypa på kartet.

Vi tilbyr sykkelvask og sikker oppbevaring av din sykkel i vår sykkelstall.

Vi tilbyr guidede sykkelturer på forespørsel.

Venabygdsfjellet

juni–oktober

for alle som elsker å være på to hjul

r

vis hensyn mot natur, dyr og turgåere

LA STÅ TOM

3 eventyrlige stiturer

Svartfjell er en tur for den som har syklet mye teknisk sti tidligere og her er det ekstra viktig å huske på vikeplikten overfor den som går. Mange tar turen opp på toppen av Svartfjell gjennom hele sommeren og vi anbefaler at du sykler enten tidlig på morgenen eller mot kvelden. Opplevelsen vil bli bedre både for deg og andre brukere av fjellet. Når dette er sagt, denne turen er utrulig artig hvis du er glad i litt røff nedoversykling!

Brennflya med mulighet for en avstikker for å se Dørfallet er en fin tur i flatt terreng langs noen skikkelige flytstier – herlig sykling som ikke er veldig teknisk. Turen er en favoritt på tørre sommerdager. Pakk niste, fyll opp godt med vann og ta en pause ved Dørjuvet. Dette er en favoritt for dem som ikke har masse erfaring med stisykling tidligere.

Dynjefjell er turen for deg som synes det er OK med noe pushbike for å få belønningen med fin nedoverkjøring. NB! her er det viktig at du tar alternativ 2 av turene beskrivet i linken over, ellers er sjansen stor for at du må bære sykkelen ned det bratteste partiet i alternativ 1.

Husk at mange av stiene benyttes av turgåere og at du som syklist alltid har vikeplikt overfor den som går. Sett deg gjerne inn i NOTS stivettregler for god oppførsel på turen.

Leie sykkel

Vi leier ut enkle terrengsykler for herrer, damer og barn, som fungerer fint på grusvei og på de enklere stiene. For grovere utleiesykler anbefaler vi å kontakte Sport1 i Ringebu eller Hafjell Bike Park.

NOTS stivettregler

Husk på at du deler fjellet med turgåere, ridende og ikke minst både husdyr og ville dyr. Vis hensyn og følg stivettreglene til NOTS (Norsk Organisasjon for Terrengsykling):

  1. Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.
  2. Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.
  3. Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særlig langs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.
  4. Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.
  5. Ikke lag nye spor, dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.
  6. Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.
  7. Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.
  8. Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.
  9. Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.
  10. Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.

Bli inspirert

Stisykling på Venabygdsfjellet og i Ringebu er noe du bør vurdere hvis du er glad i smale stier, fjell og opplevelser fra fjell til dal. Vi har samlet artikler og filmer fra Terrengsykkel, Stipatruljen og Redbull.com her hvis du trenger litt inspirasjon for ditt neste stisykkel eventyr!

Terrengsykkel fra Venabygdsfjellet

Stipatruljen på besøk i Ringebu og på Venabygdsfjellet 

4 «must do» sykkeldestinasjoner i Norge hvor Ringebu er en av dem

SykkelVIKU 2019 ble gjennomført med store smil og gode tilbakemeldinger fra deltagerne på tross av veldig vått vær på lørdagen. SykkelVIKU 2020 gikk i knallfint vær og det ble et arrangement som mange ønsker seg tilbake til. 

Sykkelviku 3.-6. august 2023

Denne sykkelfestivalen hadde premiere i august 2019 og det ble også arrangert et eksklusivt opplegg for stisykkelentusiaster i 2020. Det vil bli guidede stisykkelturer fra fjell til dal i 4 dager, med shuttle opp til start. Mange turer starter på Venabygdsfjellet og det er fullt mulig å bo på Spidsbergseter under dette arrangementet.